Suveranitate versus Suveranism

Suveranitate versus Suveranism

Mișcarea pentru Democrație Directă a lansat de curând în spațiul online proiectul „Puterea cetățenilor. Suveranitatea”.

Asta i-a atras critici dure dar total nefondate, iar unii s-au grăbit să o așeze lângă anumite partide extremiste din România. Și asta, doar pentru faptul că a pus problema suveranității poporului român în granițele țării sale. Sistemul ne atacă cât se poate de viclean folosindu-se de „cozile lui de topor”, de „idioții utili„ pe care îi are în slujba lui și încearcă din răsputeri să ne pună ștampila de „suveraniști”, de extremiști, alăturându-ne AUR sau SOS și în unele situații USR.

Mișcarea pentru Democrație Directă nu este o organizație suveranistă și nici nu va fi ! Ea, vrea doar să fie parte a unui popor suveran în granițele țării sale, și așa va fi. Voi explica imediat de ce.

În DEX suveranitatea este definită drept calitatea unui popor de a fi suveran, de a dispune liber de soarta sa. Este de asemenea definită drept atribut inerent, inalienabil și indivizibil al unui stat, care constă în supremația puterii lui în interiorul hotarelor sale.

Suveranitate națională = independența unui stat față de alte state.

Suveranitatea poporului = putere, autoritate supremă, care emană de la popor.

Așadar, care emană de la popor

SUVERANISMUL este un curent politic nou clamat, în general, de partidele extremiste. Este o teorie politicianistă care susține principiul suveranității absolute a statului, concept abstract, imposibil de materializat în condițiile intercondiționării relațiilor moderne actuale.

Da, în interiorul granițelor tale, poți fi suveran și este bine să fii așa. Însă, atunci când intri într-o uniune, într-o colaborare cu alte state, atunci când semnezi împreună cu acele state o strategie comună politică, socială, de dezvoltare etc, nu mai ai cum să-ți impui punctul de vedere în cadrul acelei uniuni, manifestându-ți astfel suveranitatea. Ești obligat să respecți toate înțelegerile, convențiile semnate. Asta, în condițiile în care dorești să rămâi în continuare acolo. Dacă nu dorești, pleci și cu asta basta. România, ca orice stat al UE are dreptul să renegocieze anumite clauze ale Tratatului semnat cu această structură europeană. De ce nu a făcut-o ? De ce nu o face?

Suveranismul este o doctrină apărută în diverse state membre ale UE. Ea a fost implementată de adversari radicali ai acestei organizații internaționale. Iar asta, în multe situații s-a făcut sub binecuvântarea și sprijinul nemijlocit al prietenilor de la răsărit. Evident, acest ultim aspect nu va fi niciodată recunoscut de părțile implicate

Suveranismul, original din SUA, a apărut în Europa odată cu inițiativa Brexit-ului lansată de Partidul pentru Independența Regatului Unit și a continuat în Germania cu  Alternativa pentru Germania.

Așadar, să nu confundăm SUVERANITATEA cu SUVERANISMUL !

MPDD susține suveranitatea poporului român manifestată în mod democratic prin folosirea principiilor democrației directe-participative și nu prin utilizarea forței, a violenței, a acțiunilor de tip extremist, a negării Legilor etc. etc dar nu susține Suveranismul care devine pas cu pas un cuib anti european, anti NATO, anti UE, cu vederi tot mai clare spre Răsărit, un cuib îmbâcsit din ce în ce mai mult de falși patrioți din care nu lipsesc, este drept, și patrioți adevărați, dar aceștia din urmă sunt suficient de naivi, și insuficient de informați ca să își dea seama unde au nimerit.

Vrei să cunoști obiectivele noastre? Vrei să cunoști liderii MPDD?

Vino la dialog: https://chat.whatsapp.com/KsLSDdcKZLEIJud5kUAp8f