CAPITOLUL I

DISPOZIŢII GENERALE

Art.1. Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă este persoană juridică de drept privat, independentă, fără scop patrimonial, non-profit, de interes public.

Art.2. Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă sprijină reformele instituționale, promovează și susține valorile civice ale democrației și ale Statului de Drept.

Art.3. Deviza Asociației Mișcarea pentru Democrație Directă este: PENTRU FAMILIE, ȚARĂ ȘI NAȚIUNE.

Art.4. Logo-ul Asociației Mișcarea pentru Democrație Directă este MPDD scris cu font algerian, subliniat, pe fond albastru (conform anexei nr. 1).

Art.5. Scopul Asociației îl constituie: RENAȘTEREA NAȚIUNII.

Prin asta înțelegem reforma, resetarea, tuturor structurilor societății românești.

Art.6. Denumirea organizației este Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă, prescurtat M.P.D.D.

Art.7. Sediul Asociației este situat în Timișoara, str. George Devereux nr.1, Corp E, et.1, ap.9. El poate fi schimbat pe baza Hotărârii Consiliului Director.

Art.8. Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă se constituie pe o durată nedeterminată.

Art.9. Patrimoniul social al Asociației este alcătuit dintr-un activ patrimonial inițial, în valoare de 1200 lei care va fi evidențiat și păstrat în conformitate cu legislația română în materie, pe numele Asociației și va fi folosit exclusiv pentru realizarea obiectivelor ei.

Art.10. Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă susține și promovează următoarele principii:

  1. Libertatea, Adevărul, Dreptatea, sunt sfinte. Ele sunt definite, în esență, de valorile creștine.

  2. Suveranitatea poporului nu poate fi obstrucționată sau suspendată.

  3. Democrația directă, de tip participativ, este unica garanție reală a suveranității poporului.

  4. Accesul la educație și sănătate este garantat tuturor cetățenilor.

  5. Identitatea și suveranitatea națională, nu sunt negociabile. 

  6. Munca și competența în muncă sunt elemente de esență în dezvoltarea sustenabilă a țării și a ridicării nivelului de trai.

  7. Proprietatea și dreptul de moștenire sunt garantate prin Constituție și legi.

  8. Funcțiile de conducere în structurile societății românești se ocupă pe bază de competență, moralitate, performanță și experiență în domeniu.

  9. Legile României slujesc, în mod primordial, cetățenilor săi.

  10. Justiția este fundamentă pe principiile de esență ale adevărului, dreptății și moralității. Este independentă, coerentă și egală pentru toți cetățenii

Art.11. Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă, pentru îndeplinirea scopului său, va întreprinde următoarele acțiuni:

  1. Va elabora și promova Proiectul unei noi Constituții a României, proiect prin care va urmării schimbarea sistemului poltic și administrativ, folosind pentru asta prevederile art.74 din Constituție, ale legii 3/2000 și ale legi 189/1999.

  2. Va promova realizarea unei reforme totale și profunde a tuturor structurilor societății românești, folosindu-se de prevederile arătate la acest articol, aliniat (1).

  3. Va promova declanșarea unui proces național al crimelor comunismului precum și un proces național al tranziției.

Art.12. Pentru realizarea obiectivelor sale, Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă își propune să acționeze în următoarele direcții:

  1. Promovarea Asociației și a Programului său prin toate mijloacele legale (promovare online și prin mass-media; promovarea prin conferințe /simpozioane, mitinguri, desfășurate la nivel local, național, precum și în comunitățile de români din străinătate (cu respectarea legislației fiecărei țări în care se vor desfășura aceste activități).

  2. Susținerea, administrarea, unor Inițiative civice legislative conform art.74 din Constituție, strângerea de semnături în această direcție.

  3. Susținerea, administrarea unor Inițiatice civice de revizuire a Constituției, conform art.150 și art.151 din Legea Fundamentală a țării, strângerea de semnături în această direcție.

  4. Amendarea prin acțiuni legale (scrisori deschise, interpelări publice, petiții, memorii, memorandumuri, pichetări de sedii, mitinguri, marșuri de protest, demonstrații, greve) a oricăror derapaje de la principiile democratice și de la cele ale Statului de Drept.

  5. Sprijinirea inițiativelor civice sau politice și a procesului de strângerea de semnături necesare promovării acestor obiective, în conformitate cu dispozițiile legale.

  6. Participarea la ședințele Parlamentului României, ale Consiliilor Locale și Județene, conform Legii.

  7. Participarea, în calitate de observatori, la toate procesele de vot organizate de Statul român.

  8. Înființarea unui post de radio și televiziune propriu, cu emitere națională.

  9. Organizarea de conferințe, cursuri, prelegeri, seminarii, mese rotunde, dezbateri.

  10. Elaborarea de Proiecte și obținerea unor fonduri europene pentru realizarea acestora în conformitate cu normele legale.

Art.13. Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă, în vederea realizării scopului și a obiectivelor sale, poate încheia diferite convenții de colaborare, cu alte organizații civice, politice, românești, sau se poate asocia cu alte persoane fizice și juridice, cu profit sau non-profit, din țară sau din străinătate, în conformitate cu normele legale.

Art.14. Schimbarea scopului și a obiectivelor Asociației Mișcarea pentru Democrație Directă se poate face numai de către majoritatea fondatorilor în viață activi, iar dacă nici unul dintre fondatori nu mai trăiește, sau au demisionat între timp din Asociație, această schimbare se face numai de către Adunarea Generală a membrilor asociați. Pentru aceasta este nevoie de votul a 2/3 din cei prezenți.

       1. În toate cazurile, schimbarea scopului Asociației se poate face numai dacă acesta a fost realizat în totalitate sau în parte, ori dacă acesta nu mai poate fi îndeplinit.

 

CAPITOLUL II

MEMBRII ASOCIAŢIEI

Art.15. Membrii Asociației Mișcarea pentru Democrație Directă.

  1. Membri fondatori – sunt membrii care au constituit Asociația și au contribuit moral și material la fondarea ei, la constituirea patrimoniului social.

  2. Membri asociați – sunt cetățeni ai României, ai Uniunii Europene, majori, din punct de vedere ai legislației din Statul ai cărui cetățeni sunt, care declară în scris faptul că susțin Statutul și Programul Asociației.

  3. Membrii asociați ai Mișcării Pentru Democrație Directă sunt:

Toroican Ioan domiciliat în Timișoara  ………………………….

Cruceanu George-Octavian domiciliat în Timișoara  …………………………

Șerban Octavian, domiciliat în Constanța  …………………………

Art.16. Procedură generală de primire în Asociație a membrilor este următoarea:

1. Înscrierea ca membru în Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă se face astfel:

a) persoana solicitantă completează o adeziune online, care cuprinde principalele sale date de identitate, adică: nume și prenume, localitatea în care dorește să activeze, județul/regiunea (similare), țara, telefon de contact, o adresă de mail, dacă a făcut sau nu parte dintr-o altă organizație civică sau politică, rolul și funcțiile pe care le-a avut în acea organizație;

b) în adeziune va fi trecut și următorul text: „Declar pe proprie răspundere faptul că am citit, am înțeles și accept prevederile cuprinse în Statutul și Programul MPDD”. „Declar pe proprie răspundere că nu mă aflu în postura de a avea unele drepturi suspendate, în urma unei condamnări penale suferite pentru o faptă săvârșită cu intenție, nu mi s-a stabilit printr-o Hotărâre definitivă calitatea de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securității, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

2. După depunerea adeziunii online, urmează o perioadă de 30 de zile de cunoaștere reciprocă, timp în care cel care a depus adeziunea nu va fi evidențiat ca membru cu drepturi depline al MPDD.

3. Calitatea de membru al MPDD cu drepturi depline se dobândește printr-o cerere de înscriere tip, pe care solicitantul o va completa, o va semna și o va trimite pe adresa MPDD. Data trecute pe acea cerere va însemna și momentul în care persoana în cauză dobândește calitatea de memnbru cu drepturi depline alș MPDD

4. Membrii Asociației sunt înscriși în Registrul de evidență al Sucursalei din care fac parte, iar toți membrii sunt înscriși în Registrul Central de Evidentă a tuturor membrilor Asociației.

5. Procedura de prelucrare și păstrare a datelor personale va respecta în totalitate legislația internă și europeană.

Art.17. Membrii Asociației au următoarele drepturi de esență:

  1. Votează în cadrul MPDD, aleg și sunt aleși.

  2. Participă la ședințele Sucursalelor Asociației din care fac parte în cadrul cărora își pot exprima liber opiniile cu privire la activitatea Asociației.

  3. Sunt informați la timp și corect cu privire la activitățile Asociației și a reprezentanților acesteia.

  4. Participă la toate conferințele, simpozioanele și taberele organizate de Asociație.

  5. Se pot autosuspenda din Asociație în orice moment fără a fi nevoiți să motiveze asta.

  6. Își exprime în mod liber opiniile personale în afara Asociației, dar numai în măsura în care ele nu contravin principiilor asumate prin Statut, nu contravin Legilor țării și nu aduc atingere imaginii și obiectivelor Asociației.

  7. Se pot apăra atunci când fac obiectul unei sancțiuni.

  8. Membrii Structurii Centrale pot contesta Deciziile Comisiei de Etică și Disciplină și pot solicita Adunării Generale să se pronunțe.

  9. Membrii Sucursalelor pot contesta Deciziile Comisiei de Etică și Disciplină și pot solicita Consiliului Național Director să se pronunțe.

  10. Se pot folosi de baza materială a Asociației, în scopul pentru care aceasta a fost creată.

  11. Sunt apărați de către Asociație împotriva atacurilor și a presiunilor publice injuste care le afectează imaginea și statutul social.

  12. Orice limitare a acestor drepturi, în afara cazurilor de indisciplină prevăzute expres, în acest Statut, este interzisă și atrage după sine răspunderea disciplinară a celor vinovați.

Art.18. Îndatoririle membrilor Asociației sunt, în esență, următoarele:

  1. Să sprijine realizarea scopului și a obiectivelor Asociației.

  2. Să cunoască Statutul și Programul.

  3. Să respecte Programul, Principiile, Statutul Asociației, Hotărârile Adunării Generale și ale Consiliului Director.

  4. Să achite la timp cotizația de membru datorată Asociației.

  5. Să-și respecte angajamentul față de Asociație și să-și îndeplinească întocmai atribuțiile.

  6. Să promoveze Asociația și Programul său.

  7. Să nu atace, să nu defăimeze, să nu ia în derâdere în mod public Asociația, conducerea acesteia, sau pe oricare alt membru al ei.

  8. Să nu participe la manifestări extremiste, în general, și în special la cele care instigă la rasism, fascism, segregare etnică, autonomie teritorială.

  9. Să respecte libertatea de opinie, Constituția și Legile țării.

Art.19. Nu pot fi membri persoanele care se află în următoarele situații:

  1. Le este interzisă, prin Hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor cetățenești.

  2. Promovează sau au promovat idei sau acțiuni de rasism, xenofobie, extremism.

  3. Sunt înregistrate de instituții de specialitate ca fiind persoane cu afecțiuni psihice.

  4. Li s-a stabilit, printr-o Hotărâre definitivă, calitatea de lucrător, colaborator sau asimilat celei de colaborator al Securității, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Art.20. Membrii Asociației pot fi sancționați gradual cu avertisment, mustrare, suspendarea pe termen determinat din Asociație, mergând până la excludere, în cazul săvârșirii următoarelor abateri:

  1. Încălcare Statutului și a hotărârilor structurilor de conducere ale Asociației.

  2. Denigrarea sau luarea în derâdere a MPDD și a obiectivelor sale.

  3. Întreprinderea unor acțiuni ce aduc prejudicii Asociației.

  4. Refuzul nejustificat de a participa la acțiunile MPDD, sau de a susține într-un fel sau altul aceste acțiuni.

  5. Neparticiparea, fără motive temeinice, la activitatea structurii de conducere în care a fost ales, sau împiedicarea prin diferite mijloace ca aceasta să-și desfășoare în mod eficient activitatea.

  6. Neimplicarea, timp de trei luni consecutive, fără motive temeinice, în viața Asociației.

  7. Angajarea Asociației în acțiuni care nu au fost autorizate de către organele sale de conducere.

  8. Asumarea unor angajamente, în numele și pe seama MPDD, cu partide, asociații sau structuri profesionale fără acordul organelor competente ale MPDD.

  9. Săvârșirea unor fapte care atrag începerea urmăririi penale sau comiterea unor infracțiuni pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă și prin care se suspendă anumite drepturi civile.

  10. Arestarea preventivă sau trimiterea în judecată pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.

  11. Stabilirea, printr-o Hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, a calității de lucrător, colaborator sau, asimilat, colaborator al Securității în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

  12. Comportament public indecent, violență fizică sau amenințări la integritatea fizică a oricărui cetățean, declarații publice jignitoare.

  13. Provocarea repetată a unor stări conflictuale în interiorul Asociației.

  14. Acțiuni care compromit obiectivele MPDD.

  15. Susținerea unor idei sau proiecte care se dovedesc incompatibile cu obiectivele MPDD.

  16. Nerespectarea Hotărârilor organelor de conducere ale MPDD.

  17. Neplata cotizației de membru pe o perioadă mai mare de trei luni consecutive.

Art.21. În cazul în care un membru fondator primește o sancțiune de excludere sau demisionează, el își pierde toate drepturile și atribuțiile în cadrul Asociației, dar va rămâne în istoricul ei ca membru fondator, conform Legii.

Art.22. Calitatea de membru încetează imediat, în următoarele situații:

  1. Demisia din Asociație.

  2. Intervine o condamnare penală printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

  3. Persoana este depistată ca făcând parte dintre cele enumerate la Art. 20.

  4. Cotizația de membru nu a fost achitată trei luni consecutiv.

 

Restul textului statului MPDD este făcut cunoscut doar membrilor săi.