Mișcarea pentru Democrație Directă susține schimbarea actualei forme de guvernare a României, denumită republică semi-prezidențială, cu o alta pe care o consideră net superioară: republica prezidențială.
Într-o astfel de formă de guvernare cetățenii își vor alege în continuare președintele, care va fi însă și șeful Guvernului. Odată cu alegerea președintelui vor alege, în mod indirect, și echipa acestuia. Această echipă va constitui de fapt, viitorul Guvern. Președinte va prezenta așadar, în campania electorală componența viitorului executiv, precum și Programul de Guvernare.
Fiecare dintre viitorii miniștri, ori secretari de stat după cum vor fi ei numiți, va prezenta public programul referitor la viitorul domeniu de activitate pe care îl va coordona și va răspunde tuturor interpelările pe acest subiect. Vor exista, așadar, dezbateri publice, atât între candidații la funcția de președinte cât și între viitori miniștri.
Așadar, într-un regim al republicii prezidențiale, miniștrii, sau secretarii de stat, nu vor mai fi nominalizați de partidele politice ci vor fi numiți de Președinte, care își va asuma responsabilitatea pentru fiecare dintre ei.
Poate candida pentru funcția de Președinte al României orice persoană care a împlinit vârsta de 35 de ani, îndeplinește criteriile de integritate stabilite prin lege, are numai cetățenia română și locuiește în țară de minimum 4 ani.
Nu poate candida pentru funcția de Președinte al României nicio persoană care a fost condamnată definitiv pentru infracțiuni prevăzute în Codul Penal cu o pedeapsă care depășește 2 ani de închisoare, ori, este magistrat, procuror, membru activ al armatei, membru activ al poliției, membru activ al Serviciilor secrete.
Nicio persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi și succesive.
500.000 de cetățeni, în baza listelor de semnături vor putea solicita demiterea Președintelui României prin referendum național.