Puterea cetățenilor nu este doar o formulă de promovare. Iată și de ce. Pentru trezirea conștiințelor și ca să vedeți că totul depinde, de fapt, doar de noi, vă propunem să facem împreună un exercițiu de imaginație...
Așadar, ipotetic vorbind, să presupunem că avem o organizație civică (MPDD, spre exemplu) care are la nivel național 100 000 de membri activi, responsabili (participă la activitatea online sau fizică a organizației, își achită la timp cotizația de membru – 20 de lei/lună)
În Constituția României există un articol 74 care reglementează inițiativa civică din România. Tot în Constituție avem art.151,152 și 153 care reglementează revizuirea Constituției de către cetățeni. Apoi, avem Legea 189/1999 care reglementează inițiativa legislativă civică (adică, posibilitatea cetățenilor de a promova și modifica Legi) și Legea 3/2000, Legea referendumului, care reglementează posibilitatea cetățenilor de a revizui Constituția prin referendum.
Ce spune Legea 1989/1999 în esență?
Spune că cetățenii pot forma la notar Comitete de Inițiativă alcătuite din minimum 10 membri, apoi, pot promova Legi noi, pot modifica Legi vechi. Pentru asta au nevoie de 100 000 de semnături, strânse din 22 de județe ale țării.
Întrebare:
Cam de cât timp ar avea nevoie 100 000 de membri să strângă 100 000 de semnături din minimum 22 de județe ale țării ?
Cum poate fi revizuită Constituția ?
10 cetățeni (minimum) formează un Comitet de Inițiativă și în fața notarului își asumă prin semnătură un Proiect de Lege de revizuirea Constituției și Expunerea de motive care îl însoțește.
Proiectul de Lege de revizuire împreună cu Expunerea de motive se depune spre avizare la Consiliul Legislativ al Parlamentului care dă un aviz consultativ.
Pentru ca documentele Inițiativei să ajungă în Parlament este nevoie de strângerea a minimum 500 000 de semnăturii de susținere, in anumite condiții speciale, de data asta (voi descrie altă dată).
Întrebare:
Cam de cât timp ar avea nevoie 100 000 de membri să strângă 500 000 de semnături din minimum 22 de județe ale țării?
Mai există un aspect, la fel de important.
100 000 de membri plătesc fiecare 20 de lei/lună. Totalul veniturilor numai din cotizații este de 2 000 000 de lei / lună sau 24 milioane de lei / an, adică aproximativ 5 milioane de Euro/an
Întrebare: realizați câte s-ar putea face cu acești bani, foarte bine și corect administrați, investiți pentru promovarea, pentru realizarerea unor obiective de genul celor descrise mai sus ?
De cugetat la aceste aspecte, de cugetat...
În orice caz, până nu vom face asta, noi cetățenii, nimic bun și durabil nu se va petrece în România, indiferent cine va fi la Putere ! Și asta, în condițiile actuale, este o certitudine.