Am redactat proiectul de lege de revizuire a Constituției „Parlamentul unicameral și Puterea cetățenilor”.
Am făcut ceea ce ar fi trebuit să facă parlamentarii încă din anul 2009, atunci când românii au decis, în mod zdrobitor, la referendum național, că vor parlament unicameral.
Știm că dacă Parlamentul respinge proiectul de lege de revizuire a Constituției nu se poate organiza referendum. Asta, datorită art. 151 alin. (3) din Constituție care spune: „(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire”.
Ce soluții există totuși în acest caz?
Presiune publică printr-o mobilizare civică exemplară.
Strângerea unui număr mult mai mare de semnături (peste 1 milion) pentru a arăta clar o susținere masivă a proiectului de către cetățeni
Organizarea de proteste și campanii de informare pentru a forța Parlamentul.
Schimbarea majorității parlamentare.
Sprijinirea unor candidați la alegerile parlamentare care susțin această reformă
Crearea unei mișcări cetățenești care să influențeze agenda politică.
Atacarea în instanță a unui eventual abuz de respingere a inițiativei.
Dacă există un refuz arbitrar sau lipsa dezbaterii proiectului, se poate contesta în Instanță decizia Parlamentului.
Negocierea cu partidele politice.
Identificarea unor părți dispuse să susțină reforma în schimbul sprijinului civic pentru alte proiecte.
Crearea unui partid politic.
Atunci când MPDD va avea un minimum de 25 de Sucursale în țară, dacă nu va găsi sprijinul niciunui partid politic parlamentar, va crea un partid politic.
Viitorul partid va avea misiunea să intre în Parlament și să promoveze acolo proiectul de lege de revizuire „Parlamentul unicameral și Puterea cetățenilor”, precum și toate celelalte Proiecte ale MPDD.
Pentru a reuși în demersul nostru, avem nevoie de sprijinul vostru masiv în următoarele direcții: promovarea proiectului (online și fizic), strângerea a minimum 1 milion de semnături, adunate din minimum 22 de județe ale țării, participarea la conferințe publice și mitinguri de susținere, promovare, a proiectului.
Cea mai sigură cale este înscrierea voastră în Mișcarea pentru Democrație Directă. Asta pentru a putea înființa Sucursale în minimum 25 de județe ale țării și pentru a ne putea organiza.
Se schimbă numele legislativului din Parlament în Senat.
Senatul este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale.
Senatul este ales pentru un mandat de 4 ani, care se prelungește de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență.
Poate candida pentru funcția de membru al Senatului orice persoană care a împlinit vârsta de 33 de ani; îndeplinește criteriile de integritate stabilite prin lege; are numai cetățenia română.
Nu poate candida pentru funcția de senator nicio persoană care a fost condamnată definitiv pentru infracțiuni prevăzute în Codul Penal cu o pedeapsă care depășește 2 ani de închisoare; este magistrat, procuror, membru activ al armatei, membru activ al poliției, membru activ al Serviciilor secrete.
Numărul total al membrilor Senatului rezultă din aplicarea normei de reprezentare de un senator la 100.000 de cetățeni cu drept de vot.
Senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în timpul exercitării mandatului. Se aplică prevederile legale privind măsurile de reținere, arestare sau detenție a lor numai în situația în care își mărturisesc vinovăția sau sunt prinși în flagrant, ori pedeapsa minimă pentru infracțiunea de care sunt acuzați depășește 2 ani de închisoare.
După consultarea președintelui Senatului şi a liderilor grupurilor senatoriale Președintele României poate să dizolve Senatul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.
Proiectele de lege de revizuire a Constituției promovate de cetățeni și care primesc avizul de constituționalitate merg direct la referendum național. Dacă sunt aprobate de cetățeni, ele se pun in aplicare de îndată imediat după validarea rezultatelor referendumului de către CCR.