PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAŢILOR                                                                 SENATUL

Lege 

pentru modificarea şi completarea Codului Administrativ

 

Art. 143 alineat (1) din Codul Administrativ adoptat în 03.07.2019, în vigoare din 5 iulie 2019, consolidat în data de 20 noiembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, din 5 iulie 2019, se modifică, după cum urmează:

Dizolvarea consiliului local

(1) Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condițiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puțin 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.

Art. 162 alineat (1) din Codul Administrativ, adoptat în 03.07.2019, în vigoare din 5 iulie 2019, consolidat în data de 20 noiembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, din 5 iulie 2019, se modifică, după cum urmează:

Încetarea mandatului primarului în urma referendumului

(4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 10% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială în care primarul își desfășoară activitatea.

Art. 184 alineat (1) din Codul Administrativ, adoptat în 03.07.2019, în vigoare din 5 iulie 2019, consolidat în data de 20 noiembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, din 5 iulie 2019, se modifică, după cum urmează:

Referendumul local la nivel județean

(1) Consiliul județean poate fi dizolvat prin referendum local la nivel județean, organizat în condițiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puțin 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot, înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.

La art. 247 din Codul Administrativ adoptat în 03.07.2019, în vigoare din 5 iulie 2019, consolidat în data de 20 noiembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, din 5 iulie 2019, se adaugă alineatele (8), (9),(10), (11), (12) și (13), după cum urmează:

Inițiativa cetățenească

(8) În toate situațiile, proiectele de Hotărâri ale cetățenilor sunt supuse referendumului local organizat în condițiile art.145.

(9) Consiliul local, ori consiliul județean, după caz, poate veni cu o contra-propunere la proiectul de Hotărâre al cetățenilor.

(10) În situația în care consiliul local, ori județean, adoptă o formă a proiectului Hotărârii diferită de cea propusă prin inițiativa cetățenească, la referendumul local, organizat în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a proiectului de Hotărâre, sunt supuse aprobării cetățenilor două variante:

a) proiectul de Hotărâre propus prin inițiativa cetățenească;

b) proiectul de Hotărâre adoptat de consiliul local, ori județean.

Este pusă în aplicare de în dată varianta care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.

(11) Orice Hotărâre a consiliului local, ori județean intră în vigoare în 60 de zile de la publicare în Monitorul Oficial, dacă în acest timp nu este înregistrată nicio inițiativă civică de respingere a acesteia

(12) Cetățenii pot avea inițiative de respingere a Hotărârilor consiliilor locale şi consiliilor județene pe a căror rază teritorială domiciliază. În toate aceste situații inițiativele cetățenilor sunt supuse referendumului local organizat în condițiile art.145.

(13) Cetățenii pot avea inițiative de modificare a Hotărârilor consiliilor locale şi consiliilor județene pe a căror rază teritorială domiciliază. În toate aceste situații inițiativele cetățenilor sunt supuse referendumului local organizat în condițiile art.145.

Vrei să cunoști obiectivele noastre? Vrei să cunoști liderii MPDD?

Vino la dialog: https://chat.whatsapp.com/KsLSDdcKZLEIJud5kUAp8f

„Pentru ca  răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”.

Fii om bun și implică-te!

Vino cu noi: https://mpdd.ro/inscriere/

România, înainte de toate!