„Nu poate o nație să fie pururea condusă de neadevăr și de corupție”.

Mihai Eminescu

Mișcarea pentru Democrație Directă vă propune un nou sistem democratic , sistem care îmbină în mod armonios principiile de esență ale democrației directe – participative cu cele ale democrației reprezentative.

Democrația directă – participativă, practicată cu succes încă din anul 1854 în Elveția, este unica garanție reală a suveranității cetățenilor care, într-un astfel de sistem democratic, se manifestă plenar prin referendum.

Referendumul, constituie forma și mijlocul de exprimare a voinței suverane a cetățenilor. În sistemul democratic pentru care MPDD îl susține, referendumul se va valida indiferent de numărul participanților la vot.

(Aici cei care au redactat proiectul de lege de revizuire a Constituției, au ținut cont de recomandarea Comisiei de la Veneția, recomandare în care se pune, pe scurt: fără cvorum la referendum).

Diferența fundamentală între sistemul democratic existent acum, adică cel reprezentativ, și sistemul pe care îl propunem noi, este că cetățenii, după ce își vor alege reprezentanți nu își vor mai suspenda suveranitatea prin predarea ei către aleși, așa după cum se întâmplă acum, prin câteva subtilități constituționale, ci o vor păstra.

Prin urmare, cetățenii își vor alege în continuare reprezentanții, dar vor avea și posibilitatea legală să exercite un control eficient asupra acțiunilor acestora. Pe scurt, vor putea controla, în mod direct, Puterea legislativă (Parlamentul) și Puterea executivă (Guvernul) și indirect, prin posibilitatea de a modifica Legile din domeniu, Puterea judecătorească, (Justiția).

Iată ce vor putea face cetățenii, la modul general, în sistemul democratic promovat de MPDD…

Cetățenii cu drept de vot vor putea constitui „Comitete de inițiativă” și vor putea acționa, la nivel central, în următoarele direcții: vor putea revizui Constituția prin declanșarea unor inițiative civice legislative de revizuire, totală, sau parțială, a legii fundamentale, vor putea demite Președintele țării, prin inițiative civice de demitere, vor putea dizolva Parlamentul, prin inițiative civice de dizolvare. Vor avea nevoie pentru toate aceste acțiuni civice de un număr de 300 000 de semnături, pentru ca inițiativa lor să ajungă la referendum național.

Cetățenii vor putea, de asemenea, respinge legi emise de Parlament sau acte juridice încheiate de Puterea executivă în zona proprietății publice, prin inițiative civice de respingere. Cetățenii vor putea modifica sau promova legi, prin inițiative civice legislative simple.

Pentru toate aceste acțiuni civice vor avea nevoie de 100.000 de semnături, pentru ca ele să poată fi programate pentru referendum național.

Puterea centrală nu va putea opri aceste acțiunii civice în niciun fel.

*

În sistemul democratic promovat de Mișcarea pentru Democrație Directă, cetățenii cu drept de vot vor putea constitui „Comitete de inițiativă” și vor putea acționa, la nivel local, în următoarele direcții: vor putea avea inițiative civice de promovare sau modificare a unor Hotărâri de Consiliu, vor putea demite Președintele de Consiliu Județean sau Primarul, prin inițiative civice de demitere, vor putea dizolva Consiliul Județean sau Local, prin inițiative civice de dizolvare, vor putea respinge Dispoziții ale Președintelui Consiliului Județean sau ale Primarului, prin inițiative civice de respingere.

Vor avea nevoie pentru toate aceste acțiuni civice de un număr de semnături egal cu 5 % din numărul total al cetățenilor cu drept de vot din unitatea administrativă teritorială în cauză.

Puterea centrală sau locală nu va putea opri aceste acțiunii civice în niciun fel.

Vrei să cunoști obiectivele noastre? Vrei să cunoști liderii MPDD?

Vino la dialog: 

https://chat.whatsapp.com/INKn8DpzzO3GKIFiDgZmL1

„Pentru ca  răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”.

Fii om bun și implică-te!

Vino cu noi: https://mpdd.ro/inscriere/

România, înainte de toate!