Educație civică. Acțiuni cetățenești la nivel de localitate

Educație civică. Acțiuni cetățenești la nivel de localitate

Pârghii legale

Demiterea primarului. Dizolvarea consiliului local
Cetățenii se pot organiza, pot strânge un număr de semnături egal cu 25% din numărul total al persoanelor cu drept de vot din localitatea respectivă (pot semna pe listele de semnături doar cei cu domiciliul în acea localitate, înscriși pe listele electorale de acolo), pot apoi face o cerere de demitere a primarului/de dizolvare a consiliului local (bine motivată) către prefect însoțită de semnăturile aferente de susținere. Prefectul va organiza referendumul de demitere a primarului, sau de dizolvare a consiliului local (sau și una și alta). Dacă cetățenii din acea localitate se prezintă la urne într-un număr care să depășească 30% din totalul persoanelor cu drept de vot din acea localitate și votează jumătate plus unu pentru demitere/dizolvare, primarul și/sau consiliul local pleacă acasă. Sunt organizate apoi alegeri locale, conform Legii.

Art.162 Cod Administrativ
(1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art.144 și 145 care se aplică în mod corespunzător.
(2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.
(3) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul nașterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătură olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului.

Art. 144. Referendumul local
(1) Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condițiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puțin 25% din numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.
(2) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul nașterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărții de identitate şi semnătura olografă ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului.

Art. 145. Referendumul local
(1) Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condițiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puțin 25% din numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.
(2) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul nașterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărții de identitate şi semnătură olografa ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului.
(3) Cheltuielile pentru organizarea referendumului prevăzut la alin.(1) se suportă din bugetul unității administrativ-teritoriale.
(4) Referendumul local este organizat de către o comisie numită prin ordin al prefectului, compusă dintr-un reprezentant al prefectului, câte un reprezentant al primarului, al consiliului local şi al consiliului județean şi un judecător de la judecătoria în a cărei rază teritorială se află unitatea administrativ-teritorială în cauză. Secretariatul comisiei este asigurat de instituția prefectului.
(5) Referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puțin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ teritorială. Activitatea consiliului local încetează înainte de termen dacă s-au pronunțat în acest sens cel puțin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate, iar rezultatul referendumului a fost validat în condițiile legii.

„Pentru ca  răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”.

Fii om bun și implică-te!

Vino cu noi!

România, înainte de toate!