PROCLAMAȚIA RENAȘTERII

Preambul

Noi, membrii Mișcării pentru Democrație Directă, organizație civică legal constituită la Judecătoria din Timișoara, organizație care are drept scop renașterea materială și spirituală a României, transmitem către toți românii următoarea Proclamație pe care, datorită spiritului său profund reformator, am denumit-o PROCLAMAȚIA RENAȘTERII:

1. Susținem întărirea democrației și a statului de drept!

Democrația și statul de drept sunt interdependente într-o societate democratică și fundamentale dezvoltării ei, atât din perspectiva materială cât și din cea spirituală.

2. Vrem un nou sistem democratic în România !

Propunem ca în Constituție să fie introduse principiile de funcționare ale democrației directe-participative care, împreună cu cele ale democrației reprezentative, poate oferii țării un sistem democratic net superior celui actual (acest sistem funcționează în Elvețiade peste 150 de ani).

3 Vrem o nouă formă de organizare a Puterii Legislative din România !

Propunem introducerea în Constituție a principiilor de funcționare a Parlamentului unicameral, cu o reprezentare de un parlamentar la 100 000 de cetățeni cu drept de vot.

4. Vrem reforma Administrație Publice centrale !

Propunem trecerea la o nouă formă de guvernare bazată pe republica prezidențială (cea inspirată din modelul american), în care Președintele va fi și șeful Guvernului. El va fi ales de către popor împreună cu echipa sa și va conduce un număr de maximum 16 ministere (departamente). Va putea fi demis de către cetățeni prin referendum național, fără ca vreo Instituție a statului să poată împiedica o acțiune de acest tip.

5. Vrem reforma Administrație Publice locale !

Propunem realizarea  reglementărilor constituționale necesare reorganizării administrativ-teritoriale a țării în maximum 20 de județe, sau regiuni de dezvoltare, și acordarea autonomiei administrativ – financiară.

6. Vrem reformarea tuturor structurilor statului !

Propunem ca aceste structuri să fie reformate prin elaborarea unor Legi de funcționare adecvate, inspirate din Legi care funcționează foarte bine în țările democratice dezvoltate. Considerăm că promovarea în funcțiile de conducere ale acestor structuri a profesioniștilor integri, cu experiență și cu rezultate foarte bune în activitatea lor, este, de asemenea, esențială.

7. Vrem declanșarea unui proces național al tranziției !

Propunem ca acest proces să fie instrumentat de viitoarea Justiție reformată a României care să stabilească legalitatea acțiunilor celor care au condus țara începând cu anul 1990, în ceea ce privește privatizările și încheierea contractelor de concesiune din zona proprietății publice.

8. Vrem o nouă Lege a lustrației.

În spiritul punctului 8 al Proclamației de la Timișoara, propunem ca noua Lege să interzică dreptul de a candida în alegeri, pe orice listă, dreptul de a ocupa funcții publice, foștilor activiști ai PCR, foștilor ofițeri de Securitate, colaboratorilor și informatorilor acestora, precum și celor condamnați pentru infracțiuni prevăzute în Codul Penal cu o pedeapsă care depășește 2 ani de închisoare.

9. Susținem întărirea relațiilor României cu Uniunea Europeană și NATO.

Acest deziderat este bine să fie realizat, dar nu în orice condiții și nu cu orice preț. Nu dorim să importăm din țările partenere inechitățile, neajunsurile, existente acolo. Vrem să ne inspirăm din virtuțile și nu din carențele societății occidentale.

Aveți aici și varianta video: 

*

Compatrioți români !

Voi sunteți adevărata putere în România. Vă chemăm să luați în mâinile voastre destinul țării, destinul națiunii în mijlocul căreia v-ați născut !

Dați o șansă țării voastre! Dați o șansă neamului vostru să renască precum pasărea Phoenix!

Susțineți

Proclamația renașterii ! 

Aderați

Veniți cu noi !  

„Pentru ca răul să învingă, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”  Edmund Burke

România, înainte de toate !

Timișoara la 14 iunie 2024

Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă