Cetățenii României au votat  la referendumul din anul 2009 pentru parlament unicameral.

Însă, voința lor nu a fost pusă în aplicare de parlamentarii de atunci dar nici de cei care au urmat.

Parlamentul unicameral este reglementat în proiectul de revizuire a constituției, promovat de Mișcarea pentru Democrație Directă, proiect care poate fi lecturat pe website-ul său oficial https://mpdd.ro/.   La meniul „proiecte” cauți „Puterea cetățenilor”, de la articolul 199 la 216.

Avem nevoie de un legislativ mai redus ca număr de membri, mai competent și mai puțin consumator de resurse bugetare. De aceea considerăm că un parlament format din maximum 200 de membri, competenți, verticali, va fi mult mai util României decât cel de până acum.

Mai mult, o singură Cameră în parlament înseamnă și un proces legislativ mai rapid și mai eficient.

În condițiile actuale și mai ales în cele prilejuite de implementarea democrației directe participative în constituție, sistem democratic care dă posibilitatea cetățenilor să corecteze greșelile Puterii, menținerea bicameralismului nu mai poate fi motivată în mod convingător.

Doar apelul unora la tradiția bicamerală a parlamentului românesc, nu poate constitui un argument pentru menținerea bicameralismului în România.

Parlamentul este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale.

Alegerile pentru Parlamentul României se desfășoară o dată la patru ani în același timp cu referendumul național organizat în luna septembrie.

Alegerile anticipate pentru Parlament se desfășoară concomitent cu primul referendum național anual care urmează perioadei de 90 de zile de la dizolvarea Parlamentului.

Alegerea Parlamentului se face într-un sistem de vot proporțional, cu scrutin de listă și vot preferențial (opțional), în circumscripție unică. 

Poate candida pentru funcția de membru al parlamentului orice persoană care: a împlinit vârsta de 30 de ani, îndeplinește criteriile de integritate stabilite prin lege, are numai cetățenia română.

Nu poate candida pentru funcția de membru al parlamentului nicio persoană care: a fost condamnată definitiv pentru infracțiuni prevăzute în Codul Penal cu o pedeapsă care depășește 2 ani de închisoare;, este magistrat, procuror, membru activ al armatei, membru activ al poliției, membru activ al Serviciilor secrete.

Numărul total al membrilor Parlamentului se stabilește prin legea electorală, în raport cu populația țării și nu poate fi mai mare de cel rezultat din aplicarea proporției de un parlamentar la 100.000 de cetățeni cu drept de vot.

Dacă un membru al Parlamentului devine neeligibil, potrivit criteriilor de la aliniatul (5), acesta își pierde calitatea de parlamentar și locul său în Parlament devine vacant. 

În sistemul democratic susținut de noi, parlamentul României va putea fi dizolvat doar de către cetățenii țării prin referendum național, astfel:

300.000 de cetățeni cu drept de vot, în baza listelor de semnături depuse la Autoritatea Electorală Permanentă, pot solicita dizolvarea Parlamentului.

Mișcarea pentru Democrație Directă

Vino cu noi!

România, înainte de toate !